Inleiding
Iedereen mag vragen om openbaarmaking van informatie die zich bij de overheid bevindt. Dit staat in de Wet open overheid (Woo). De Woo heeft de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) per 1 mei 2022 opgevolgd.
Wat houdt het Woo-verzoek in?
Het gaat bijvoorbeeld om papieren documenten zoals brieven, rapporten, memo’s, beleidsdocumenten en digitale stukken zoals e-mailberichten.
Indienen Woo-verzoek
Is de informatie waar u naar op zoek bent nog niet openbaar? Dan kunt u een Woo-verzoek indienen.
Vermeld in het Woo-verzoek altijd:
- uw contactgegevens, inclusief telefoonnummer;
- dat het om een Woo-verzoek gaat;
- over welk onderwerp het gaat;
- om welke of wat voor soort documenten het gaat (omschrijf het document zo nauwkeurig mogelijk);
- over welke periode het gaat.
Digitaal verzoek indienen
U kunt gebruikmaken van het contactformulier op onze website. Bij het onderwerp geeft u aan waar uw Woo-verzoek over gaat. Vervolgens licht u uw verzoek toe en vermeldt u alle benodigde gegevens.
Schriftelijk verzoek indienen
U kunt ook per post een verzoek indienen. Vermeld in uw brief alle benodigde gegevens en stuur deze naar:
Justis, t.a.v. de Afdeling Juridische Zaken en Uitvoeringsbeleid
Postbus 20300
2500 EH Den Haag
Woo-contactpersoon
Heeft u vragen over welke informatie beschikbaar is of over de behandeling van uw Woo-verzoek, dan kunt u contact opnemen met de Woo-contactpersoon. U kunt de Woo-contactpersoon bereiken via het Klant Contact Centrum van Justis op het telefoonnummer van het product waar uw Woo-verzoek over gaat.
Reactietermijn
Na ontvangst van het Woo-verzoek door Justis, ontvangt u een bevestiging. Als er nog vragen zijn over uw verzoek, neemt de behandelaar van het verzoek contact met u op.
Justis heeft 4 weken de tijd om een besluit op uw Woo-verzoek te nemen. Als het nodig is, kan deze termijn met nog 2 weken worden verlengd. Hier krijgt u een bericht van voordat de eerste 4 weken voorbij zijn.
Heeft Justis u om meer informatie gevraagd? Dan stopt de behandelduur van het Woo-verzoek tot het moment waarop Justis de informatie van u heeft ontvangen.
Als uw Woo-verzoek omvangrijk is, maakt de behandelaar van het Woo-verzoek aanvullende afspraken met u over de termijnen.
Openbare informatie in Register WOO-publicaties
Het uitgangspunt is dat alle informatie na een WOO-verzoek openbaar wordt gemaakt. Dat betekent dat iedereen de informatie kan zien. U kunt alle openbare informatie bekijken in het Register WOO-publicaties.
Soms kan Justis informatie in de documenten niet openbaar maken, bijvoorbeeld vanwege de privacy van personen. Als dat zo is, licht Justis in het besluit toe welke informatie niet openbaar is gemaakt en waarom.
Bezwaar
Als u het niet eens bent met het besluit op uw Woo-verzoek, kunt u bezwaar maken. Vervolgens kunt u ook beroep en hoger beroep instellen. In het Woo-besluit staat hoe u bezwaar of beroep kan aantekenen.
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met Justis.