Naamskeuze van je ouders wijzigen: wat is er mogelijk?

Naamskeuze van je ouders wijzigen: wat is er mogelijk?

Heb je de achternaam van je ene ouder, maar zou je liever de achternaam van je andere ouder willen dragen? Van je 18e tot en met je 20e heb je de mogelijkheid de achternaam van je andere ouder aan te nemen. Je moet daarvoor wel een officiële aanvraag indienen, bij Justis.

Over de aanvraag

Voor de aanvraag gelden een aantal belangrijke voorwaarden:

  • Er is door jouw ouders na 1998 naamskeuze gedaan (dit betekent dat door je ouders is bepaald van welke ouder jij de achternaam draagt). Hiervan is in ieder geval sprake als je na 1 januari 1998 bent geboren of erkend;
  • Je bent 18, 19 of 20 jaar op het moment dat je de aanvraag indient;
  • Je kunt alleen voor de achternaam van je andere ouder kiezen.

Kijk ook in de brochure naamswijziging. Daarin wordt uitgelegd hoe je een aanvraag kan indienen. In de brochure staan ook andere mogelijkheden uitgelegd om je achternaam te wijzigen. De aanvraag kun je vervolgens zelf indienen door het aanvraagformulier te gebruiken. Kies dan voor optie B3.

Kosten

Een achternaamswijziging kost €835,-. Dit bedrag moet vooraf worden betaald. Als je aanvraag uiteindelijk wordt afgewezen, dan ontvang je het betaalde bedrag niet terug. Het is dus belangrijk om je van te voren goed te (laten) informeren over de procedure. Heb je vragen? Twijfel je of je wel aan de voorwaarden voldoet? De klantadviseurs van Justis helpen je graag verder.

Contact

Justis is iedere werkdag telefonisch bereikbaar tussen 09:00 en 17.00 uur op nummer 088 - 998 22 00. Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier.