Succesvolle VOG-voorlichting op festivals

Succesvolle VOG-voorlichting op festivals

Het festivalseizoen is in volle gang. Meer dan 100 vrijwilligers van Unity (onderdeel van verslavingszorg Jellinek) staan met informatiestands op festivals door het hele land. Zij geven hier voorlichting over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in relatie tot drugs. Deze voorlichting maakt deel uit van een voorlichtingscampagne van Justis, met als doel jongeren en hun directe omgeving beter te informeren over de VOG.

Inmiddels zijn er 27 festivals bezocht en hebben 237 jongeren tot 27 jaar een VOG-quiz gedaan, bestaande uit tien stellingen. Opvallend is, dat de stelling “Als je GEEN strafblad hebt, krijg je SOWIESO een VOG” het vaakst incorrect beantwoord wordt. Het antwoord hierop moet gewoon “ja” zijn. Andere stellingen die zijn opgenomen in de quiz, zijn onder andere “Meer dan 99% van de mensen die een VOG aanvragen, krijgen een VOG” en “Jongeren (onder de 23) die een VOG aanvragen, worden exact hetzelfde beoordeeld als volwassenen”. Naar aanleiding van de quiz gaan de vrijwilligers in gesprek met de jongeren. En met positief resultaat: meer dan driekwart van de jongeren zegt na afloop wijzer te zijn geworden.

Voorafgaand aan het voorlichtingstraject zijn de Unity-vrijwilligers opgeleid door Justis. Tot en met september zijn zij nog te vinden op verschillende feesten, zoals Mysteryland, DECIBEL en het Smeerboel festival.