Wpbr-vergunning nu digitaal aan te vragen

Wpbr-vergunning nu digitaal aan te vragen

De vergunning voor een particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau is sinds 17 februari digitaal aan te vragen bij Justis. De Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr) schrijft deze vergunning voor. Met de nieuwe online mogelijkheid gaat het indienen van een aanvraag sneller en makkelijker.

Iemand die een particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau wil beginnen heeft een vergunning nodig. De digitale aanvraag gaat via de website van Justis. Hier kun je ook wijzigingen in een bestaande vergunning doorgeven en de toestemming voor leidinggevenden aanvragen.

Leidinggevenden van een particuliere beveiligingsorganisatie of recherchebureau zijn verantwoordelijkheid voor het functioneren van het bedrijf en het personeel, daarom is voor deze functie toestemming van de minister van Justitie en Veiligheid nodig.

Papieren aanvraag

Het blijft mogelijk om een aanvraag in te dienen op papier en die per post te versturen. Op Justis.nl is het aanvraagformulier te downloaden. De aanvraagformulieren voor ontheffingen, EU-erkenningen en toestemming buitenland zijn nog niet digitaal beschikbaar.

Wat heb ik nodig?

De digitale aanvraag Wpbr kan alleen worden ingediend als u eHerkenning heeft met beveiligingsniveau 1. Het welkomscherm van het digitale aanvraagformulier vraagt u de benodigde bijlagen digitaal bij te voegen. Die heeft u dus nodig op het moment dat u de aanvraag start. Welke documenten dat zijn, hangt af van het type aanvraag. Kijk voor meer informatie op het aanvraagformulier. U start de digitale aanvraag door in te loggen. In enkele stappen rondt u de aanvraag af.

Voor de eventuele betaling (hangt af van de aanvraag) heeft u iDeal nodig. U krijgt een ontvangstbevestiging en na betaling gaat uw aanvraagformulier naar Justis. De ontvangstbevestiging is meteen uw betaalbewijs. Justis informeert u over het verdere verloop van de procedure. De uiteindelijke beslissing op de aanvraag krijgt u per post toegezonden.

Meer weten?

Justis is iedere werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 via 088-9982200. U kunt uw vraag ook via het contactformulier stellen. Meer informatie over eHerkenning vindt u op eherkenning.nl.