Justis en de RET starten pilot voor digitale identificatie boa’s

Justis en de RET starten pilot voor digitale identificatie boa’s

Justis en de RET starten vanaf 29 juni samen een pilot met het digitaal identificeren van boa’s. In Rotterdam gaan ruim 20 deelnemende boa’s een nieuwe oplossing testen waarmee zij zich met een digitaal ID kunnen legitimeren in plaats van met een fysieke pas.

De boa’s van de RET zullen in het OV van Rotterdam zowel hun eigen ervaringen als de ervaringen van reizigers bij het gebruik van het digitale ID testen.

Waarom een digitaal ID?

Op dit moment legitimeren boa’s zich met een fysieke pas. Justis verstrekt deze pas bij toekenning van de opsporingsbevoegdheid. Een digitaal ID zal ervoor zorgen dat zij zich veiliger, flexibeler en efficiënter kunnen legitimeren.

Ook verloopt het aanvragen, goedkeuren, verstrekken en indien nodig intrekken van een digitaal ID sneller en efficiënter dan een fysieke pas. Door een compleet digitaal systeem is er meer overzicht en controle op alle passen (en hun geldigheid) en minder kans op misbruik. Een digitaal ID sluit aan bij de steeds meer digitale werkomgeving van de boa en bij de digitalisering van het aanvraag- en verwerkingsproces van de boa-akte.

Mobiele applicatie

Het digitale ID werkt via een mobiele app op het eigen device van de boa. Als extra controle kan een reiziger het digitale ID verifiëren door een unieke QR-code met de eigen mobiele telefoon te scannen. Deze leidt naar een verificatiepagina van de overheid om zo zeker te weten dat het om een geldig ID gaat. Met dit digitale ID heeft Justis een privacybeschermende, fraude-resistente en verifieerbare digitale identificatie weten te bouwen.

Ontwikkelen samen met partners

Voor deze pilot heeft Justis vanaf het begin samen gewerkt met partners. Allereerst met een van onze afnemers, namelijk de Rotterdamse Elektrische Tram (RET). Die is vanaf de start van de ontwikkeling van het digitale ID betrokken geweest.

Voor de ontwikkeling van de mobiele applicatie is samengewerkt met de bedrijven Novatore, Sphereon en Plamo, die hiervoor samen de startup Credenco hebben opgericht. Zij zijn geselecteerd vanuit het JenV Hub Startup programma, een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en startupbedrijven waarbij gezocht wordt naar innovatieve oplossingen voor (complexe) vraagstukken. Een van die vraagstukken was het ontwikkelen van een digitaal ID voor boa’s. Dit heeft geresulteerd in een mooie samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. En een oplossing die de komende tijd in een pilot wordt getest.