VOG-check ruim 100.000 keer bezocht in 2020-2021

VOG-check ruim 100.000 keer bezocht in 2020-2021

De VOG-check, de online tool die Justis in maart 2020 lanceerde om mensen inzicht te geven in hun kansen op een VOG in diverse branches, is in het afgelopen jaar zo’n 107.000 keer bezocht. Circa tweederde van de bezoekers vulde de check volledig in: er werd in totaal 69.000 keer een check-uitslag afgegeven (‘je krijgt een VOG’, of ‘je hebt een hoge/gemiddelde/lage kans op een VOG’).

Vooral de kansen op een VOG in branches als de zorg, transport & logistiek, financiële dienstverlening en onderwijs werden veel opgevraagd door bezoekers. Een deel van hen achterhaalde via de check hoe specifieke delicten de kansen op een VOG kunnen beïnvloeden: diefstal, drugs- en verkeersdelicten werden met name veel gekozen.

Justis ontwikkelde de VOG-check om meer transparantie te creëren rondom de VOG-screening. Jaarlijks vragen zo’n 1,2 miljoen mensen een VOG aan in het kader van werk of een stage. Een deel van hen (jongeren en mensen met een strafblad bijvoorbeeld) ervaart het aanvragen van een VOG als spannend. Wat is een VOG precies? Waar wordt naar gekeken tijdens de beoordeling? En wie of wat bepaalt eigenlijk of je wel of geen VOG krijgt? Mensen schatten hun kansen op een VOG vaak onterecht laag in. Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing.

De VOG-check helpt deze angst en andere misverstanden over de VOG weg te nemen. Bezoekers worden langs een aantal schermen met vragen geleid, die inzichtelijk maken waar Justis naar kijkt bij de beoordeling van een aanvraag. De check laat daarnaast zien dat niet ieder strafbaar feit het krijgen van een VOG in de weg hoeft te staan. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet. Tijdens het gebruik van de check blijven bezoekers volledig anoniem. Hun privacy is gewaarborgd.

Meer weten?

Heeft u meer vragen over de inhoud of de werking van de VOG-check? Justis is iedere werkdag telefonisch bereikbaar tussen 09:00 en 17.00 uur op nummer 088 - 998 22 00. U kunt uw vraag ook stellen via het contactformulier.