Hoe werkt het bij gemeenten
Op 1 januari 2024 is de Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG) in werking getreden. Dit betekent dat u vanaf 1 januari 2024 uw eerste kind dat op of na 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders kan geven. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de toenemende vraag vanuit de samenleving naar meer keuzevrijheid in het naamrecht. Gemeenten bieden het gehele jaar 2024 ook een overgangsregeling aan voor gezinnen waarbij het oudste kind geboren is op of na 1 januari 2016. Ook voor deze kinderen is het mogelijk een gecombineerde geslachtsnaam te kiezen.
Hoe werkt het bij Justis
Het Besluit Geslachtnaamswijziging, op grond waarvan een geslachtsnaam kan worden gewijzigd, wordt aangepast als gevolg van de nieuwe mogelijkheden die de WIGG biedt. Een verzoek om naamswijziging op grond van het Besluit Geslachtsnaamswijziging dient u in bij Justis.
B3-verzoek
Het wordt dan ook mogelijk voor 18 tot en met 20-jarigen om hun achternaam te herzien en te kiezen voor een gecombineerde geslachtsnaam. Dit is een zogenaamd B3-verzoek.
Had u de naamskeuze van uw ouders willen herzien en ook een gecombineerde geslachtsnaam willen kiezen maar bent u tussen 1 januari 2024 en 1 oktober 2024 , 21 jaar geworden? Dan kunt u vanaf 1 oktober 2024 alsnog een B3-verzoek indienen waarbij u een gecombineerde geslachtsnaam kiest. Vanaf 1 oktober 2024 heeft u nog 9 maanden de tijd -tot 1 juli 2025- om de gecombineerde geslachtsnaam aan te vragen. De reden voor deze tijdelijke regeling is dat het gewijzigd Besluit Geslachtsnaamswijziging eigenlijk tegelijkertijd met de WIGG op 1 januari 2024 in werking had moeten treden.
A1 en B1-verzoeken
Daarnaast zijn er nog een aantal gronden voor naamswijziging (de zogenaamde A1 en B1-verzoeken) waarbij u nu kunt kiezen voor de naam van de andere ouder, maar straks ook kan kiezen voor een gecombineerde geslachtsnaam.
Het gaat hier dan onder andere om verzoeken om naamswijziging voor minderjarige kinderen van wie de ouders zijn gescheiden en de ouder wiens naam wordt gevraagd (tijdens de minderjarige leeftijd van het kind) een bepaalde periode (de verzorgingstermijn) alleen in de opvoeding en verzorging van het kind heeft voorzien.
Overweegt u om een A1, B1 of B3 verzoek in te dienen en wilt u in plaats van de naam van de andere ouder, liever een gecombineerde geslachtsnaam? Dien uw verzoek dan nĂ¡ 1 oktober 2024 in, omdat op dat moment het gewijzigde Besluit Geslachtsnaamswijziging in werking treedt.
Samenvattend
Opgesomd gaat het dus om de volgende verzoeken om naamswijziging bij Justis:
- A1: Achternaam van een kind wijzigen in de achternaam van een andere ouder of verzorger
- B1: Achternaam van een meerderjarige wijzigen in die van een andere ouder of verzorger
- B3: Naamskeuze van de ouders herzien voor 18 tot en met 20-jarigen.
Meer informatie
Voor meer informatie over deze verzoeken en de voorwaarden waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze vormen van naamswijziging, kunt u de brochure raadplegen.
Wat houdt de WIGG in?
De Wet introductie gecombineerde geslachtsnaam (WIGG) maakt het kort gezegd mogelijk dat ouders hun kind een gecombineerde geslachtsnaam geven. Zo kan een dubbele achternaam uit maximaal twee namen bestaan en wordt de achternaam zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld: Willems, De Vries, Willems De Vries en De Vries Willems. Ouders kunnen een dubbele geslachtsnaam geven aan het eerste kind in een gezin. Die keuze geldt dan ook voor eventuele volgende kinderen in het gezin. Voor de groep mensen die al een dubbele of meervoudige achternaam hebben, bijvoorbeeld Korthals Altes, wordt deze naam als een enkelvoudige achternaam gezien. Voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk om een combinatie te kiezen van hun achternaam bij geboorte en de namen van hun adoptieouders.
Overgangsregeling
Er is vanaf 1 januari 2024 ook een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren. Ook deze kinderen kunt u een jaar lang alsnog de achternaam van beide ouders geven. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij uw gemeente. Een aanvraag dient u ook bij uw gemeente in.
Bekijk ook de infographic Uitbreiding naamkeuze: gecombineerde achternaam.
Documenten
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met Justis
+31 (0) 88 - 998 22 00