Next Checkt Spuiten & Slikken en Het Parool

Next Checkt Spuiten & Slikken en Het Parool

Berichtgeving over de verklaring omtrent het gedrag, drugsgebruik en een strafblad in Het Parool naar aanleiding van een petitie van het BNN-programma Spuiten & Slikken is grotendeels onjuist. Dat schrijft NRC/Next zaterdag 7 februari 2015 in de rubriek Next Checkt.

Petitie

Het BNN-programma stelt dat ‘Wie gepakt is met een beetje drugs niet kan werken in onderwijs of zorg.’ Met een petitie en aandacht in de media wil het programma dat de regels voor een VOG versoepelen. Het Parool schreef vervolgens: ‘Mensen die met kleine hoeveelheden drugs worden gepakt kunnen in veel gevallen vijf jaar geen VOG meer krijgen, waardoor ze in die periode geen baan in bijvoorbeeld het onderwijs of de zorg kunnen krijgen.’ Deze stelling werd door NRC/Next gecontroleerd.

Grotendeels onwaar

Conclusie volgens de krant: ‘Doorgaans krijg je gewoon een VOG als je aan de slag wil in onderwijs of zorg en een keer met een kleine hoeveelheid drugs bent gepakt. Tenzij je aan het werk wil in de jeugdgevangenis. Verder klopt het niet dat je vijf jaar geen VOG kunt krijgen na een dergelijk vergrijp: er geldt een ‘terugkijktermijn’ van vier jaar, of twee jaar voor jongeren onder de 23. In het onderwijs is een VOG ten slotte vrijwel voor elke functie verplicht, maar in de zorg niet. Alles overziende beoordelen we de stelling als grotendeels onwaar.’