Veelgestelde vragen
- Wat is de behandeltijd van een aanvraag?
-
De wettelijke beslistermijn op een aanvraag bedraagt 13 weken. Dien uw aanvraag dan ook op tijd in.
- Wat zijn de bevoegdheden van een boa?
-
De strafbare feiten die een boa mag opsporen staan in de domeinenlijst en in zijn/haar takenpakket. Er zijn 6 domeinen waarin een boa kan werken:
- Openbare Ruimte: aanpak van overlast, verloedering of veiligheid voor zover dit laatste niet ziet op de openbare orde. Het gaat daarbij om overtredingen die de leefbaarheid aantasten en niet zien op de openbare orde.
- Milieu, welzijn en infrastructuur: natuur en milieu, arbeidsinspectie, voedsel- & warencontroles, dierenwelzijn, openbare gezondheid, fysieke leefomgeving (zoals gebouwen, parken, schone lucht, rivieren, bossen) en infrastructuur.
- Onderwijs: handhaving leerplichtwet en andere wet- en regelgeving die daarmee te maken heeft.
- Openbaar vervoer: strafbare feiten opsporen binnen het domein openbaar vervoer.
- Werk, Inkomen en Zorg: strafrechtelijke handhaving op het gebied van werk, inkomen, belastingen en sociale zaken.
- Generieke Opsporing: restcategorie boa’s met meestal algemene opsporingsbevoegdheid.
Elk domein heeft zijn eigen opleidingseisen en bevoegdheden. Officieel hebben boa’s alle bevoegdheden van het domein, maar de werkgever bepaalt welke de boa daadwerkelijk gaat gebruiken. Dat heeft te maken met de taken die de boa gaat uitvoeren. In de Beleidsregels boa staat een uitgebreide beschrijving van de 6 domeinen.
Politiebevoegdheden en geweldsmiddelen voor boa’s
Sommige boa’s hebben onder bepaalde voorwaarden politiebevoegdheden – bijvoorbeeld fouilleren – en mogen geweldsmiddelen gebruiken zoals handboeien, wapenstok, pepperspray of een vuurwapen als de noodzaak daarvoor is aangetoond. In de Beleidsregels boa staat een volledig overzicht van de politiebevoegdheden en geweldsmiddelen die boa’s kunnen hebben en wanneer en onder welke voorwaarden deze bevoegdheden worden toegekend.
- Waaraan zijn boa's te herkennen?
-
Boa's die veel contact hebben met het publiek – bijvoorbeeld parkeercontroleurs, hoofdconducteurs en ook boswachters – dragen een insigne. Dankzij dit insigne is meteen duidelijk wanneer iemand 'bijzondere bevoegdheden' heeft.
- Wat is er nodig om over te stappen van domein I naar domein II of andersom?
-
Indien u overstapt van domein I naar domein II of andersom dan kunt u hiervoor een nieuwe aanvraag om een akte van opsporingsbevoegdheid indienen en krijgt u de resterende termijn van de akte voor het andere domein verleend.
- Waar kan een klacht over een boa worden ingediend?
-
Klachten over boa's moeten in principe worden ingediend bij de organisatie waar de boa voor werkt (zie ook Toezicht en klachten).
- Wanneer is advies van de toezichthouders nodig?
-
Bij een aanvraag voor een individuele akte moet een advies van de politie en het Openbaar Ministerie over de noodzaak van de aanstelling worden toegevoegd. Bekijk voor meer informatie de pagina Beoordeling, besluit en bezwaar.
- Wanneer kunnen boa's ingehuurd worden?
-
Inhuur van boa's is alleen mogelijk in de domeinen I, III en IV. Zie hiervoor de Beleidsregels boa.
- Kan een boa in meerdere domeinen werken?
-
Een boa kan maar binnen 1 domein werken, onder andere omdat voor elk domein een specifieke bekwaamheid nodig is. Er zijn uitzonderingen. Een boa kan wel in maximaal 2 domeinen werken als die:
-
bij 2 verschillende boa-werkgevers in dienst is;
-
voldoet aan de bekwaamheidseisen van de 2 domeinen;
-
en bij een van deze boa-werkgevers als vrijwilliger werkt (onbezoldigd).
Bijvoorbeeld: een parkeercontroleur in dienst van een gemeente in domein I (Openbare Ruimte) en daarnaast als vrijwilliger werkzaam in domein II (Milieu, welzijn en infrastructuur) voor een landgoedeigenaar.
In de Beleidsregels boa (onderdeel 3.1 In bezoldigde overheidsdienst en onderdeel 5, De Domeinen) staat meer informatie over werken in 2 domeinen.
-
- Het is voor mij op dit moment niet mogelijk om aan de boa-opleidingseis te voldoen, kan ik ontheffing aanvragen?
-
In sommige gevallen is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Welke dit zijn leest u in de Beleidsregels, bijlage H.
- Welke opleiding moet ik hebben gevolgd om als boa te mogen werken?
-
Iedere boa moet een basisopleiding volgen en als hij/zij slaagt voor het basisexamen, ontvangt hij/zij een boa-getuigschrift. Voor sommige categorieën boa’s zijn er aanvullende opleidingseisen.
- Waarom geldt er een verplichting om permanent bij te scholen?
-
Boa’s handhaven de bijzondere wetten en verordeningen van provincies, gemeenten en waterschappen. Voor boa’s openbare orde (domein I), milieu, welzijn en infrastructuur (domein II) en leerplichtambtenaren (domein III) geldt dat hun werkzaamheden zodanig specialistisch en complex zijn, dat alleen de basiskennis en -vaardigheden niet volstaan.
De toenmalige minister van Veiligheid en Justitie heeft in 2012 aanvullende eisen gesteld aan deze boa’s, in de vorm van een traject van permanente her- en bijscholing (phb). Deze aanvullende eisen zijn samen met de boa-werkgevers en brancheorganisaties ontwikkeld. In een tijdsbestek van 5 jaar (duur van de akte) moeten 4 modules worden gevolgd en afgerond met een examen.
Permanent leren wordt beschouwd als een veel effectievere wijze om het niveau van boa’s op peil te houden dan een vijfjaarlijks examen. Bovendien kan hiermee goed worden ingespeeld op actuele ontwikkelingen.
Bekijk meer veelgestelde vragen over her- en bijscholing.
Heeft u geen antwoord op uw vraag kunnen vinden?
Neem dan contact op met Justis