Veelgestelde vragen
- Waarom heb ik een VOG nodig?
-
Een VOG is in verschillende gevallen nodig. Bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin u werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Uw (toekomstige) werkgever kan dan vragen om een VOG.
Voor sommige functies is een VOG wettelijk verplicht, bijvoorbeeld voor onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs. De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG in ieder geval verplicht is. Ook als u tijdelijk of als vrijwilliger gaat werken, kan een VOG nodig zijn. Verder kan een VOG bijvoorbeeld nodig zijn voor het verkrijgen van een visum, het lidmaatschap van een schietvereniging en bij emigratie. Als er geen wettelijke verplichting is voor het overleggen van een VOG, mag een werkgever zelf bepalen of hij een VOG verplicht stelt voor een bepaalde functie.
- Kan ik zelf een VOG aanvragen
-
Nee, u kunt niet zelf een VOG aanvragen. Dit kan alleen met tussenkomst van een werkgever, organisatie of instelling. Deze zetten de VOG-aanvraag voor u klaar. U kunt de VOG vervolgens digitaal of schriftelijk aanvragen.
- Kan ik een VOG ook bij andere partijen dan Justis uitvragen?
-
Er zijn bedrijven die de administratie voor de VOG-aanvraag van u kunnen overnemen. Deze bedrijven zijn geen onderdeel of partner van Justis. Als u hier gebruikt van maakt, betaalt u een bedrag aan hen voor deze dienst. Dat bedrag komt dus bovenop de normale kosten voor de VOG-aanvraag.
- Bestaat er een spoedprocedure voor de VOG-aanvraag?
-
Er is geen spoedprocedure waar u gebruik van kunt maken.
- Hoe vraag ik een VOG aan voor emigratie, een visum of een werkvergunning in het buitenland?
-
Het lukt bij een VOG-aanvraag voor emigratie, een visum of een werkvergunning in het buitenland niet altijd om een aanvraagformulier aan te leveren dat door een buitenlandse vertegenwoordiging is ingevuld en ondertekend. In dat geval kunt u het aanvraagformulier zelf invullen. U moet dan een bevestiging of document van de organisatie die de VOG wil hebben bijvoegen waarin staat dat de VOG nodig is. Dit document vervangt de handtekening op het aanvraagformulier.
- Hoe kan ik een VOG aanvragen als ik niet ben ingeschreven in de BRP?
-
Hier leest u alles over op deze webpagina: Een VOG aanvragen als niet ingezetene | Justis.
- Hoe lang is een VOG geldig?
-
De VOG is niet geldig voor een bepaalde periode, omdat de beoordeling voor de VOG-aanvraag een momentopname is. Wanneer u een nieuwe VOG nodig heeft, hangt af van de werkgever of het ministerie dat verantwoordelijk is voor de regelgeving.
- Wat is de status van mijn VOG-aanvraag?
-
Nadat u een aanvraag heeft ingediend ontvangt u binnen 1 tot 4 weken bericht. De behandeltijd van een VOG-aanvraag kan variëren. Soms duurt de behandeling langer; bijvoorbeeld door drukte, of doordat u een andere nationaliteit heeft. De behandeltijd hoeft niet iets te zeggen over de uitkomst van de aanvraag.
- Kan Justis persoonlijk contact met mij opnemen over mijn VOG aanvraag, zienswijze, bezwaar of klacht?
-
Ja, dit is mogelijk. In uw (digitale) VOG-aanvraag, zienswijze, bezwaar of klacht vult u uw telefoonnummer en e-mailadres in. Als er vragen zijn, neemt Justis persoonlijk telefonisch of per mail contact met u op.
- Hoe beoordeelt Justis de VOG-aanvraag?
-
U krijgt altijd een VOG als er geen strafbare feiten op uw naam staan. Zijn die er wel, dan kijkt Justis of ze relevant zijn voor het doel van uw VOG-aanvraag (bijvoorbeeld een nieuwe baan) en van hoelang geleden de strafbare feiten zijn. Voor een baan als leraar zijn bijvoorbeeld andere strafbare feiten van belang dan voor een accountant.
- Hoe zie ik of een VOG echt is?
-
Papieren VOG
Het papier is voorzien van:
- een raster;
- het blauwe Rijkslogo;
-
een karakteristiek golvend watermerk.
-
In het papier is een hologram zichtbaar.
Onder een UV-lamp:
- blijft het papier donker;
- lichten kleine vezels op in het papier;
- licht een rechthoek op om het blauwe N-nummer rechtsboven;
- licht een beeldmerk rechtsonder op.
Digitale VOG
De digitale VOG bevat grotendeels dezelfde informatie als de papieren VOG. Alleen het postadres van de aanvrager is weggelaten. De verschillen zitten vooral in de vorm: de digitale VOG is roze en de papieren VOG is blauw/groen. De zichtbare echtheidskenmerken zoals het watermerk, zijn vervangen door onzichtbare, digitale echtheidskenmerken.
Bekijk deze pagina voor een voorbeeld
Valideer altijd de VOG
Het is uw verantwoordelijkheid als werkgever om VOG’s te controleren op juistheid en echtheid. Na ontvangst van de digitale VOG voert u een tweeledige controle uit. Eerst moet worden vastgesteld of de inhoud van de VOG klopt: controleer het opgegeven screeningsprofiel. Daarna controleert u of de VOG echt is via de validatievoorziening van de Justitiële Informatiedienst: www.validatie.nl.
- Welke bronnen gebruikt Justis bij de beoordeling van de VOG-aanvraag?
-
Justis gebruikt verschillende bronnen om te controleren of een persoon of een onderneming in aanraking is geweest met justitie. Bij alle aanvragen is dat in ieder geval het Justitieel Documentatie Systeem; het register met daarin misdrijven door en overtredingen van natuurlijke personen en rechtspersonen.
Het kan gaan om (on)herroepelijke veroordelingen, strafbeschikkingen, transacties, sepots en openstaande zaken. In de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens staat welke gegevens erin komen en hoelang die bewaard blijven.
De bewaartijd hangt af van de aard van de overtreding en hoe ‘zwaar’ de straf (veroordeling) was. Informatie over de bewaartermijn vindt u op de website van Justid.
In sommige gevallen raadpleegt Justis ook politieregisters, het Openbaar Ministerie, Reclassering en het European Criminal Record Information System (ECRIS). In ECRIS zijn de nationale strafregisters van de EU-landen aan elkaar gekoppeld.
- Kan ik een VOG aanvragen met een strafblad?
-
Krijgt iemand met een strafblad een VOG? Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wel een bezwaar, maar voor de andere niet. Iemand met een strafblad maakt daarom ook kans op een VOG.
Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag, bekijkt Justis of er strafbare feiten zijn die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Ook wordt er een belangenafweging gemaakt. Justis kijkt hierbij onder andere naar:
- hoelang geleden de feiten zijn gepleegd;
- hoe ernstig de feiten zijn;
- hoe vaak de aanvrager vanwege relevante strafbare feiten met justitie in aanraking is gekomen;
- de leeftijd van de aanvrager.
Ook de omstandigheden waaronder een strafbaar feit is gepleegd kunnen meetellen.
- Kan ik nog een VOG krijgen als ik een coronaboete heb ontvangen?
-
Als u een boete heeft gekregen wegens het overtreden van de veiligeafstandsnorm en groepsvormingsverbod tijdens de Corona-crisis wordt deze niet meegenomen in de beoordeling van een VOG-aanvraag.
Per 1 december 2020 is de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 in werking getreden. Alle oude coronaovertredingen onder artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht worden geschrapt uit de justitiële documentatie (het ‘strafblad’). Nieuwe coronaovertredingen vallen onder het nieuwe wetsartikel 68bis. Ook deze coronaovertredingen weegt Justis niet mee in de VOG-beoordeling.
- Neemt Justis voor de beoordeling van de aanvraag ook informatie uit het buitenland mee?
-
Voor de beoordeling van een VOG-aanvraag bekijkt Justis justitiële gegevens (strafbare feiten) die in het Justitieel Documentatie Systeem staan over de aanvrager van de VOG. Deze gegevens kunnen zowel uit Nederland als uit het buitenland komen. Justis kijkt naar strafrechtelijke gegevens uit het land van nationaliteit als:
- Een burger van een lidstaat van de Europese Unie (EU) in Nederland een VOG aanvraagt voor werken met minderjarigen. Denk aan werken in de kinderopvang, maar ook voor adoptie en vakantiegezinnen.
- Een burger van België of Luxemburg een VOG aanvraagt voor een werkgerelateerd doel. Dus ook voor werk dat niet met minderjarigen te maken heeft.
- Wat zijn de regels voor screening?
-
Screening kan zeer ingrijpend zijn voor de privacy van de sollicitant of werknemer. Daarom is screening alleen onder bepaalde wettelijke voorwaarden (Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)) toegestaan:
-
U moet een legitieme reden (gerechtvaardigd belang) hebben voor de screening
-
De screening moet noodzakelijk zijn.
-
U moet voldoen aan de informatieplicht.
-
U mag de gegevens die u uit de screening heeft verkregen niet gebruiken voor een ander doel dan waarvoor u ze verkregen heeft.
-
U mag de gegevens alleen bewaren zolang dat nodig is voor het doel van de screening. U moet de gegevens goed beveiligen.
Twijfelt u of u mag screenen? Kijk voor meer informatie op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
-
- Wat is het verschil tussen een VOG RP en een VOG NP?
-
Een VOG NP wordt afgegeven aan natuurlijke personen (mensen) en een VOG RP aan rechtspersonen (bedrijven/organisaties).
- Wat betekent een signaal uit continue screening?
-
Bent u in aanraking gekomen met de politie vanwege verdenking van een overtreding of een misdrijf en heeft de officier van justitie besloten u te vervolgen, een schikkingsvoorstel (transactie) te doen of daar juist vanaf te zien (sepot)? Dan wordt dat doorgegeven aan de Justitiële informatiedienst (Justid). Justid noteert deze beslissing in uw justitiële documentatie (strafblad). Ook andere veranderingen in uw justitiële situatie, zoals de afloop van een strafzaak, komen hierin te staan.
Continue screening betekent dat elke verandering in uw justitiële documentatie wordt doorgegeven aan Justis. Justis beoordeelt vervolgens of het nodig is om u opnieuw te screenen. Als dat zo is, geeft Justis een signaal (melding) aan de toezichthouder in uw branche. Hierbij wordt niets gezegd over het strafbare feit. Via uw werkgever wordt u verzocht opnieuw een VOG aan te vragen.
Bij de beoordeling van die aanvraag wordt uw hele justitiële documentatie bekeken, dus niet alleen de laatste verandering. Het signaal in de continue screening is dus niets anders dan de mededeling, dat het nodig wordt gevonden dat u een nieuwe VOG aanvraagt. De echte screening gebeurt pas nadat u zelf een VOG-aanvraag heeft gedaan. U bepaalt dus zelf of u opnieuw wordt gescreend of niet.
- Is het mogelijk dat wanneer er een signaal is gegeven er uiteindelijk toch een VOG wordt verstrekt?
-
Ja. De definitieve screening vindt plaats nadat er een nieuwe VOG-aanvraag is ingediend. Bij de beoordeling van die aanvraag wordt niet alleen gekeken naar de strafbare feiten in de justitiële documentatie, maar ook naar de omstandigheden van het geval, zoals bijvoorbeeld uw persoonlijke situatie.
- Hoe kan ik een zienswijze indienen of bezwaar maken?
-
Als er volgens Justis relevante strafbare feiten zijn gevonden in de beoordeling van uw VOG-aanvraag, dan krijgt u als aanvrager eerst een voorlopige beslissing. Dit wordt ook wel ‘voornemen tot afwijzen’ genoemd. U kunt hier digitaal of schriftelijk op reageren door uw zienswijze naar voren te brengen. Daarna neemt Justis een definitief besluit. Wanneer de VOG wordt geweigerd, vermeldt Justis altijd waarom u geen VOG krijgt. Tegen deze beslissing kunt u digitaal of schriftelijk in bezwaar gaan.
- Hoe kan ik een jongere helpen die een voornemen tot afwijzen heeft gekregen?
-
Als een jongere een VOG heeft aangevraagd en een voornemen tot afwijzen heeft ontvangen, dan is er nog gelegenheid voor de jongere om een zogenoemde zienswijze in te dienen. Als jeugdprofessional kun je een aanbevelingsbrief schrijven. De jongere kan de brief toevoegen aan zijn zienswijze. Voor het schrijven van een dergelijke brief is het van belang te weten welke informatie relevant is voor de beoordeling van de VOG aanvraag. Wat Justis graag wil weten is in hoeverre de omstandigheden waaronder het strafbare feit is gepleegd verschillen van de actuele omstandigheden. Justis wil ook weten waarom het zo belangrijk is dat de jongere de VOG voor de betreffende baan krijgt. Een reclasseringsmedewerker kan daarbij ook een inschatting geven van de kans op recidive. Deze inschatting moet wel zijn onderbouwd. Het moet voor Justis duidelijk zijn dat er een gedegen analyse aan ten grondslag ligt. Benoeming van de factoren die van invloed zijn op die inschatting, zijn derhalve onmisbaar.
- Hoe kan uw werknemer een VOG aanvragen als hij of zij niet is ingeschreven in de BRP?
-
Als iemand niet voorkomt in de Basisregistratie Personen (BRP), of geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, moet hij of zij de VOG rechtstreeks bij Justis aanvragen. Hoe dat werkt, leest uw werknemer op deze pagina.
- Mijn organisatie maakt al gebruik van de Regeling Gratis VOG. Hoe kan ik een VOG-aanvraag klaarzetten voor mijn vrijwilligers?
-
Een organisatie die al toegelaten is tot de regeling, kan via mijn.justis.nl een VOG-aanvraag klaarzetten voor vrijwilligers.
- Is de VOG-screening voor politieke ambtsdragers verplicht?
-
Van politieke ambtsdragers mag in sommige gevallen een VOG worden verlangd.
Politieke partijen mogen van kandidaat-volksvertegenwoordigers een VOG vragen voordat zij door de partij op de kieslijst worden geplaatst. De VOG moet dan wel worden aangevraagd vóór de datum van kandidaatsstelling.
Van leden van een algemeen vertegenwoordigend orgaan mag geen VOG worden gevraagd door de gemeente, provincie of waterschap. Dit geldt bijvoorbeeld voor leden van de gemeenteraad, Provinciale Staten en het algemeen bestuur van een waterschap. Wanneer leden van deze organen zijn verkozen, mogen er namelijk geen extra eisen worden gesteld worden aan hun aanstelling naast de bestaande wettelijke eisen. Justis neemt daarom aanvragen die voor dit doel worden ingediend niet in behandeling.
Meer informatie over de VOG voor politieke ambtsdragers, is te vinden op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en op de pagina Verklaring Omtrent Gedrag voor decentrale volksvertegenwoordigers.
Documenten
Heeft u geen antwoord op uw vraag kunnen vinden?
Neem dan contact op met Justis