Wat was het vermoeden?
De politie had het vermoeden dat personen tegen betaling bestuurder werden van bestaande bedrijven. Op die manier konden de ‘echte’ bestuurders onbekend blijven. De betaalrekeningen van deze bedrijven werden vervolgens gebruikt om geld wit te wassen. De politie vermoedde dat deze handelswijze al enige jaren werd gebruikt.
Welke bijdrage leverde de netwerktekening?
Gezien de vermoedelijke omvang was het voor de politie van belang een volledig beeld te hebben van het netwerk van de betreffende bedrijven en personen. Op basis daarvan kon zij rekeninginformatie op gaan vragen van alle bedrijven. Aanvullend konden er nog andere personen en/of bedrijven naar voren komen, waar zonder de netwerktekening geen zicht op was.
Uiteindelijk is de verdachte veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf naar aanleiding van het onderzoek.
Het gebruik van een netwerktekening
Justis kan op verzoek een netwerktekening opstellen. Instanties en personen die hiertoe kunnen verzoeken zijn bijvoorbeeld instanties die belast zijn met het opsporen van strafbare feiten zoals de politie of personen met een publiekrechtelijke taak die daar gegevens voor nodigen hebben. Denk aan faillissementscuratoren.
In een netwerktekening staan de relevante relaties tussen de (rechts)personen waar het om gaat en de personen en bedrijven die daarbij betrokken zijn. Ook relevante faillissementen en ontbindingen staan erin. Gegevens in de netwerktekening komen uit het handelsregister, het Centraal Insolventieregister en openbare bronnen.
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met Justis.