Inleiding
Heeft u een vraag? Bekijk hieronder de antwoorden op onze meest gestelde vragen.
Top 5 meest gestelde vragen
- Hoe vraag ik een VOG aan?
-
U kunt op verschillende manieren een VOG aanvragen. Kijk op de pagina Zo werkt de VOG-aanvraag voor meer informatie.
- Kan ik een VOG aanvragen met een strafblad?
-
Krijgt iemand met een strafblad een VOG? Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wel een bezwaar, maar voor de andere niet. Iemand met een strafblad maakt daarom ook kans op een VOG.
Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag, bekijkt Justis of er strafbare feiten zijn die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Ook wordt er een belangenafweging gemaakt. Justis kijkt hierbij onder andere naar:
- hoelang geleden de feiten zijn gepleegd;
- hoe ernstig de feiten zijn;
- hoe vaak de aanvrager vanwege relevante strafbare feiten met justitie in aanraking is gekomen;
- de leeftijd van de aanvrager.
Ook de omstandigheden waaronder een strafbaar feit is gepleegd kunnen meetellen.
Wilt u meer weten over de VOG-screening, hoelang hierbij wordt teruggekeken en wat u kunt doen als u een afwijzing heeft gekregen? Kijk dan voor meer informatie op de pagina Beoordeling, besluit en bezwaar.
- Het is voor mij op dit moment niet mogelijk om aan de boa-opleidingseis te voldoen, kan ik ontheffing aanvragen?
-
In sommige gevallen is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Welke dit zijn leest u de Beleidsregels, bijlage H.
- Kan ik als ZZP-er of met een eenmanszaak een GVA aanvragen?
-
Ja, hiervoor dient u het GVA-formulier in te vullen. Onder 1.1 vult u in: KvK-inschrijvingsnummer, bedrijfsnaam en vestigingsplaats. Daarnaast dient u formulier B (persoonlijke gegevens) in te vullen. De formulieren A, C en D hoeven bij een aanvraag voor ZZP'er of een eenmanszaak niet te worden ingevuld. Let op: u dient alle pagina’s (ook de niet ingevulde formulieren) van het aanvraagformulier mee te sturen bij uw aanvraag.
-
Wat kan ik doen als de andere ouder het niet eens is met de door mij gewenste achternaamswijziging van mijn kind(eren)
-
U mag alleen een verzoek tot achternaamswijziging van een kind indienen als u het ouderlijk gezag over dat kind heeft (u de wettelijke vertegenwoordiger bent). Als beide ouders ouderlijk gezag hebben, moeten zij allebei het verzoek tot naamswijziging ondertekenen.
Wil één van de ouders niet dat de achternaam gewijzigd wordt? Dan kan de rechter vervangende toestemming voor het indienen van het verzoek verlenen. Als u vervangende toestemming krijgt, kunt u alsnog een verzoek indienen zonder medewerking van de andere ouder. Er wordt wel altijd naar de mening van de andere ouder gevraagd. Vervangende toestemming betekent niet dat er al daadwerkelijk akkoord wordt gegeven op het verzoek tot naamswijziging. Het betreft puur het indienen van het verzoek.
Nadat vervangende toestemming is gegeven, wordt het verzoek tot naamswijziging inhoudelijk beoordeeld. Daarbij geldt dat ook de ouder die geen gezag heeft, zijn mening over het verzoek mag geven. Een uitzondering hierop vormt het verzoek tot naamswijziging voor een kind van 12 jaar of ouder. Dan is de wil van het kind doorslaggevend.
Is één van de ouders het niet met de naamswijziging eens, dan is toewijzing van het verzoek in sommige situaties toch mogelijk. Dit is het geval wanneer deze ouder, van wie het kind de naam draagt:
- strafrechtelijk is veroordeeld voor het plegen van een misdrijf tegen het kind;
- niet of nauwelijks met het kind in gezinsverband heeft samengeleefd.
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met Justis.