Inleiding
Hier vindt u alle antwoorden op de veelgestelde vragen over naamswijziging. Heeft u liever persoonlijk contact met een van onze medewerkers? Bekijk de mogelijkheden voor contact.
Vragen over de naamswijziging van uw kind(eren)
- Als ik mijn achternaam laat wijzigen, wijzigt de naam van mijn kinderen dan mee?
-
Ja, als u het ouderlijk gezag heeft over uw kind(eren) en jullie dragen dezelfde naam, dan wijzigt ook de achternaam van uw kind(eren). Deze wijziging wordt door uw woongemeente verwerkt.
Gezag
Gezag verwijst naar het recht om beslissingen te nemen voor een minderjarig kind. Heeft u niet het gezag over uw minderjarige kind(eren), dan wijzigt de naam niet mee.
- Kan ik de achternaam van mijn kind laten wijzigen vanwege een dubbele nationaliteit?
-
Ja, u kunt de achternaam van uw kind wijzigen als het volgens de regels van het andere land een andere achternaam heeft gekregen. Dit kan ook een dubbele achternaam zijn.
Een belangrijke voorwaarde voor een naamswijziging vanwege dubbele nationaliteit is dat uw kind naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere (een tweede) nationaliteit heeft.
Verder moet er eenheid van achternaam binnen uw gezin zijn. Daarom kunt u voor verschillende kinderen in uw gezin alleen een verzoek tot wijziging in dezelfde achternaam indienen.
- Wat kan ik doen als de andere ouder het niet eens is met de door mij gewenste achternaamswijziging van mijn kind(eren)?
-
Wil één van de ouders niet dat de achternaam gewijzigd wordt? Dan kan de rechter vervangende toestemming voor het indienen van het verzoek verlenen. Als u vervangende toestemming krijgt, kunt u alsnog een verzoek indienen zonder medewerking van de andere ouder.
Er wordt altijd naar de mening van de andere ouder gevraagd. Vervangende toestemming betekent niet dat er al daadwerkelijk akkoord wordt gegeven op het verzoek om naamswijziging.
Nadat vervangende toestemming is verleend, wordt het verzoek om naamswijziging inhoudelijk beoordeeld. Is het kind 12 jaar of ouder, dan geeft de wil van het kind de doorslag.
Is één van de ouders het niet met de naamswijziging eens, dan is toewijzing van het verzoek in sommige situaties toch mogelijk. Dit is het geval wanneer deze ouder, van wie het kind de naam draagt:
- strafrechtelijk is veroordeeld voor het plegen van een misdrijf tegen het kind;
- niet of nauwelijks met het kind in gezinsverband heeft samengeleefd.
- Wanneer weet ik of de achternaam van mijn kinderen is gewijzigd?
-
Heeft u een verzoek om naamswijziging voor uw kind(eren) ingediend, dan weet u na ongeveer 6 maanden of de achternaam gewijzigd wordt.
- Kan ik mijn achternaam wijzigen omdat in het land van mijn andere nationaliteit ook een genderspecifieke uitgang van mijn achternaam kan worden gekozen?
-
Ja, dit kan voor minderjarigen bij een A3 verzoek en nu ook voor meerderjarigen bij een B13 verzoek. Als u nu de achternaam van uw vader heeft, zoals Kowalski, maar in Polen had u de achternaam Kowalska gekregen, dan kunt u uw achternaam laten wijzigen naar Kowalska.
Vragen over uw eigen naamswijziging
- Wanneer kan ik mijn achternaam laten wijzigen?
-
Om uw achternaam te mogen wijzigen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen naamswijziging voor meerderjarigen en naamswijziging voor minderjarigen.
Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u:
- Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger.
- Een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken.
- De naamskeuze van uw ouders wilt herzien.
- Dezelfde naamswijziging als één van uw ouders wilt laten plaatsvinden.
- Uw oorspronkelijke achternaam terug wilt krijgen na een echtscheiding.
- Uw achternaam wilt wijzigen omdat deze niet-Nederlands is.
- Uw achternaam wilt wijzigen omdat u een ongepaste of bespottelijke achternaam hebt.
- Uw achternaam wilt wijzigen omdat deze zeer veel voorkomt.
- Uw achternaam wilt wijzigen omdat deze onjuist gespeld is.
- Uw oorspronkelijke Friese achternaam terug wilt krijgen.
- Een achternaam van uw voorouders aan uw achternaam wilt toevoegen.
- Een achternaam die met uitsterven wordt bedreigd aan uw achternaam wilt toevoegen.
- Psychische of lichamelijke klachten heeft door uw naam.
Uw naam kan alleen worden gewijzigd als u de Nederlandse nationaliteit heeft.
Document - Wanneer weet ik of mijn achternaam is gewijzigd?
-
Als u een verzoek tot naamswijziging heeft ingediend, dan weet u na 6 maanden of uw achternaam gewijzigd wordt.
- Wanneer mag ik de achternaam van mijn partner gebruiken?
-
U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u getrouwd bent of als u geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik, uw eigen officiële achternaam wijzigt niet. U heeft hiervoor geen toestemming van uw partner nodig.
Voor het gebruik van de achternaam van uw partner heeft u 3 mogelijkheden:
- eerst de naam van uw partner, gevolgd door uw eigen naam;
- eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner;
- de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
U hoeft niet dezelfde achternaam te kiezen als de achternaam die uw partner kiest.
U kunt uw naamgebruik (laten) registreren in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar u staat ingeschreven. De BRP geeft dit door aan overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, het waterschap en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Op officiële documenten, zoals uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft uw eigen achternaam staan. U kunt wel bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart aan uw gemeente vragen ook de achternaam van uw partner in uw paspoort of op uw identiteitskaart te vermelden. Deze komt onder uw eigen naam te staan.
Bent u gescheiden of heeft u een geregistreerd partnerschap beëindigd? Dan kunt u de achternaam van uw ex-partner blijven gebruiken tot u opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Is uw ex het hiermee niet eens en zijn er geen kinderen, dan kan uw ex-partner de rechter vragen u te verbieden de naam van uw ex-partner te blijven gebruiken.
Is uw partner overleden? Dan kunt u zijn of haar achternaam blijven gebruiken tot u opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
U kunt altijd uw oorspronkelijke naam weer aannemen, ook tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Hiervoor hoeft u geen verzoek in te dienen of procedures te doorlopen. Wel moet u de wijziging doorgeven aan uw gemeente. Instanties die zijn aangesloten op de BRP worden automatisch van de wijziging op de hoogte gesteld. Aan andere instanties moet u zelf de wijziging doorgeven. U kunt bij uw gemeente navraag doen welke instanties zijn aangesloten op de BRP.
- Kan ik een gecombineerde achternaam kiezen?
-
Het Besluit Geslachtnaamswijziging, op grond waarvan een geslachtsnaam kan worden gewijzigd, wordt aangepast als gevolg van de nieuwe mogelijkheden die de WIGG biedt.
Daar waar u nu kunt kiezen voor de achternaam van de andere ouder of verzorger, bijvoorbeeld voor uw minderjarige kind wanneer u (of de andere ouder) uw kind een aaneengesloten periode heeft opgevoed en verzorgd, kunt u straks ook kiezen voor de achternaam van beide ouders.
De mogelijkheid voor een gecombineerde geslachtsnaam wordt geboden bij een A1, B1 en B3 of naamsvaststelling-verzoek. Deze verzoeken gaan over:
- A1: Achternaam van een kind wijzigen in de achternaam van een andere ouder of verzorger
- B1: Achternaam van een meerderjarige wijzigen in die van een andere ouder of verzorger
- B3: Naamskeuze van de ouders herzien
- Vaststellen achternaam: deze verzoeken gaan over het vaststellen van uw achternaam of die van uw kind wanneer u een namenreeks heeft
Let op! De voorwaarden voor naamswijziging zijn niet veranderd. Bij een A1 en B1 verzoek dient nog altijd aan de verzorgingstermijn te worden voldaan.
Hier leest u een nieuwsbericht over het onderwerp.
- Ik wil de naamskeuze van mijn ouders herzien en kiezen voor een gecombineerde geslachtsnaam maar ik ben na 1 januari 2024, 21 jaar geworden. Val ik nu buiten de boot?
-
Verzoeken om de naamskeuze van uw ouders te herzien (B3) kunnen worden ingediend tot drie jaar na het bereiken van de meerderjarigheid. U bent dan dus 18, 19 of 20 jaar oud. U kunt nu alleen nog kiezen voor de achternaam van de andere ouder. Per 1 oktober 2024 kunt u ook kiezen voor een gecombineerde geslachtsnaam.
Omdat het Besluit Geslachtsnaamswijziging niet gelijktijdig met de Wet introductie gecombineerde geslachtsnaam (WIGG) per 1 januari 2024 in werking is getreden, is er een regeling getroffen voor meerderjarigen die de naamskeuze van hun ouders wilden herzien maar in de periode van 1 januari 2024 tot 1 oktober 2024, 21 jaar zijn geworden. Voor deze 21-jarigen is de termijn verlengd om in aanmerking te komen voor naamswijziging op grond van B3. Zij kunnen een verzoek om naamswijziging op deze grond indienen tot 1 juli 2025 waarbij wordt gekozen voor een gecombineerde geslachtsnaam.
- Uit welke combinaties voor een gecombineerde achternaam kan ik kiezen?
-
De keuzemogelijkheid voor de gecombineerde achternaam bij een A1 en B1 verzoek is de combinatie van de achternamen van:
- beide ouders;
- de ouder en de huidige partner van de ouder;
- de huidige partner van de ouder en de achternaam die de minderjarige heeft;
- beide pleegouders;
- een pleegouder en de achternaam die de minderjarige heeft.
Indien het kind is geadopteerd, is ook wijziging mogelijk in de oorspronkelijke achternaam of een combinatie daarvan met de achternaam van de ouder, huidige partner van de ouder dan wel pleegouder.
Let op, ook is een verzorgingstermijn van toepassing.
De keuzemogelijkheid voor een gecombineerde achternaam bij een B3 verzoek is de combinatie van de achternamen van:
- beide ouders;
- de ouder en de huidige partner van de ouder;
- de huidige partner van de ouder en de huidige achternaam;
Indien het kind is geadopteerd, is ook wijziging mogelijk in de oorspronkelijke achternaam of een combinatie daarvan met de achternaam van de ouder dan wel huidige partner van de ouder.
De tekst onder deze vraag verwijderen en vervangen door een korte verwijzing met links van de website. Voor A1 link naar ‘wijzigen achternaam minderjarige’, voor B1 en B3 ‘wijzigen achternaam meerderjarige’ en voor het vaststellen van een achternaam ‘vaststellen achternaam’.
Vragen over proces naamswijziging
- Hoe weet ik of mijn aanvraag goed is ontvangen?
-
Als u een aanvraag heeft ingediend, dan krijgt u binnen 9 weken de ontvangstbevestiging nadat uw aanvraag is geregistreerd en gecontroleerd.
Naast de ontvangstbevestiging krijgt u nog een bericht met daarin het verzoek voor de betaling. Als u heeft betaald, dan wordt uw aanvraag in behandeling genomen.
- Wanneer wordt mijn aanvraag in behandeling genomen?
-
Als de betaling bij Justis is ontvangen, wordt uw aanvraag in behandeling genomen.
- Hoelang duurt het voordat ik een beslissing ontvang?
-
Na het informeren van de belanghebbenden en het afronden van het bezwaarproces, nemen we een beslissing.
Klik op ‘Wanneer krijg ik bericht’ en bekijk hoelang het duurt en wanneer u bericht krijgt.
- Hoelang duurt het voordat ik een Koninklijk Besluit ontvang?
-
Als de termijn voor het indienen van bezwaar is verstreken en uw naamswijziging is goedgekeurd, dan wordt de naam veranderd bij Koninklijk Besluit. Dit betekent dat de koning het besluit tot naamswijziging ondertekent. U ontvangt een officieel uittreksel van het Koninklijk Besluit. Deze wordt naar u opgestuurd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Voor de actuele status van uw aanvraag kunt u kijken bij de doorlooptijden via onderstaande link.
- Wat als mijn verzoek om naamswijziging is afgewezen?
-
In dit geval kunt u een bezwaarschrift sturen.
Deze moet u binnen 6 weken na de datum van de beslissing indienen. Dit kan zowel digitaal als schriftelijk. Dit moet binnen de termijn van 6 weken, anders wordt uw bezwaar niet behandeld.
Na het indienen van het bezwaarschift worden de betrokkenen meestal opgeroepen voor een hoorzitting. Daarna wordt er opnieuw een beslissing genomen.
In beroep
Bent u het ook niet eens met de beslissing op uw bezwaar? Dan kunt u in beroep gaan bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in uw woongemeente. Stelt de rechtbank u in het gelijk, dan neem Justis uw verzoek tot naamswijziging opnieuw in behandeling. Stelt de rechtbank u in het ongelijk, dan kunt u nog in hoger beroep gaan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Kosten bezwaarschrift
Als uw verzoek om naamswijziging wordt afgewezen, krijgt u de betaalde kosten voor de behandeling van uw verzoek niet terug. Het indienen van het bezwaarschrift is gratis. Wilt u vervolgens in hoger beroep? Dan moet u daar opnieuw voor betalen.
- Kan ik vanuit het buitenland een verzoek om naamswijziging indienen?
-
Ja, dat kan. Als u de Nederlandse nationaliteit heeft kunt u vanuit het buitenland een verzoek om naamswijziging indienen.
- Ik ben in het buitenland geboren, waar wordt het nieuwe uittreksel naartoe verzonden?
-
In dit geval wordt het uittreksel naar de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag gestuurd. Het is nu wel van belang dat de buitenlandse geboorteakte reeds is ingeschreven. Anders kan de wijziging van de geslachtsnaam niet worden vermeld op de geboorteakte.
Voor meer informatie over de inschrijving van buitenlandse akten, kunt u terecht bij:
Gemeente Den Haag - Dienst Publieksservice
Afdeling Landelijke Taken
Postbus 12 620
2500 DL DEN HAAG
E-mail: bzlande@denhaag.nl - Wat is de status van mijn aanvraag tot naamswijziging?
-
Een verzoek om naamswijziging neemt veel tijd in beslag. Iedere aanvraag is uniek en wordt met de grootste zorgvuldigheid behandeld.
De eerste stap, het registreren van uw aanvraag, duurt 3 weken. Hierna volgt een proces met verschillende doorlooptijden. Deze doorlooptijden kunt u bekijken in het overzicht op de website bij de procedure of klik op onderstaande link.
Heeft u geen antwoord op uw vraag kunnen vinden?
Neem dan contact op met Justis